Kawa ESE PODs Bristot bezkofeinowa Decaffeinato 50 sztuk
Kod: 5556Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
Bezkofeinowa porcja mielona, bogaty aromat i intensywny smak.
Kawa bezkofeinowa to kawa, z której usunięto kofeinę, tj jego stężenie zmniejszyło się o około 97%. Polecana jest zamiast klasycznej kawy w połączeniu z meltą lub innymi produktami kawowymi bezkofeinowymi dla pacjentów kardiologicznych i osób cierpiących na nadciśnienie. Stanowi około 10% światowego spożycia kawy. Dostępna jest zarówno klasyczna kawa mielona, jak i rozpuszczalna. Jedna filiżanka (240 ml) kawy bezkofeinowej zawiera około 2 - 12 mg kofeiny, filiżanka kawy klasycznej około 100 mg lub więcej. Produkcja kawy bezkofeinowej została opatentowana przez Ludwiga Roseliusa w 1905 roku.
Proces europejski jest najczęstszym procesem produkcji kawy bezkofeinowej. Polega na namoczeniu niepalonej kawy w wodzie i przemyciu jej w chlorku metylenu po otwarciu zielonej fasoli. Pochłania kofeinę. Na koniec kawa jest ponownie myta w wodzie i ponownie suszona. Po tym procesie kawa pozostanie aromatyczna i smaczna, z niewielkimi nutami chemicznego posmaku.
Szwajcarski proces wodny eliminuje reakcję chemiczną, ale uzyskana kawa jest mniej aromatyczna i ma mniej wyraźny smak. Kawa jest całkowicie parzona w gorącej wodzie i parze, a napar jest filtrowany przez filtry z węglem aktywnym. Po usunięciu kofeiny z naparu ziarna kawy są w niej ponownie moczone i wchłaniając odzyskują swój aromat i smak. Po wysuszeniu ziarna kawy są palone. Wadą tego procesu jest to, że oprócz kofeiny usuwa on również olejki eteryczne i aromaty, pozostawiając kawę bez zapachu i smaku. Arabika jest bardziej odpowiednia do tego procesu niż robusta.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.